[:en]Βαρβαρούσσα S.O.S.[:]

[:en]

Μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την παραχώρηση μέρους του αιγιαλού της Βαρβαρούσσας για εμπορική εκμετάλλευση, υπήρξε μια πρώτη αντίδραση από κόσμο που μαζεύει υπογραφές για το μπλοκάρισμα της εκμίσθωσης της παραλίας. Ακολουθεί το κείμενο. Οι υπογραφές θα συγκεντρωθούν στο καφενείο Ελληνικό την Κυριακή 10/05 στις 8:00.

Σύρος 5/5/2015

Ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την παραχώρηση της παραλίας της Βαρβαρούσσας (προστατευόμενη περιοχή NATURA) για εμπορική εκμετάλλευση

Με λύπη και έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να διαθέσει προς εκμίσθωση την παραλία της Βαρβαρούσσας για την τοποθέτηση καντίνας και ξαπλωστρών από ιδιώτη επιχειρηματία μετά από δημοπρασία.

Εμείς οι πολίτες της Σύρου, οι σύλλογοι και οι ομάδες πολιτών που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, ζητούμε την ανάκληση αυτής της απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο και την διατήρηση και προστασία της παραλίας της Βαρβαρούσας από αποτυχημένες και επιβλαβείς πολιτικές εκμετάλλευσης και δήθεν ανάπτυξης. Ιδιαίτερα σε περιοχές του νησιού χαρακτηριζόμενες ως προστατευόμενες και ενταγμένες σε δίκτυα προστασίας όπως αυτό της Βαρβαρούσσας θα περιμέναμε το δημοτικό συμβούλιο των πολιτών της Σύρου να πρωτοστατεί στην προστασία τους και να μην συναινεί στην αποδεδειγμένη καταστροφή τους, μέσω της πλαστικοποίησης και της όχλησης που προκαλούν οι βιομηχανικού τύπου προσεγγίσεις του τουριστικού προϊόντος.

Όταν οι παραλίες του Γαλησσά, της Βάρης, των Αγκαθωπών, του Κόμητου, του Δελφινιού και της Αμπέλας (για πρώτη φορά επίσης) παραχωρούνται σχεδον εξ’ ολοκλήρου για εκμετάλλευση, αφήνοντας από ελάχιστο έως καθόλου ελεύθερο δημόσιο χώρο, θεωρούμε ότι το βόρειο τμήμα του νησιού και οι παραλίες του πρέπει να διατηρήσουν την φυσική όψη τους και να διαφημιστούν ακριβώς γι’ αυτό. Η προσήλωση σε μια μόνο πρακτική ανάπτυξης βιομηχανικού τουρισμού και πλαστικοποίησης του αιγιαλού, δηλώνει έλλειμμα οράματος και αποτελεί αρχή της καταστροφής και του τελευταίου φυσικού τοπίου του νησιού, ενός από τα τελευταία ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα.. Η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται εντός οριοθετημένης περιοχής NATURA και μαζί με το υπόλοιπο βόρειο τμήμα της Απάνω Μεριάς, αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) με σπάνια βιοποικιλότητα. Η τοποθέτηση ξαπλωστρών, καντίνας και εγκαταστάσεων θαλάσσιων δραστηριοτήτων (watersports) θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για όλο αυτό το οικοσύστημα.

Οι πολύτιμες περιοχές NATURA κάθε τόπου χρήσιμο θα ήταν να προβάλλονται ως τέτοιες και συνεπώς να απευθύνονται σε ένα διαφορετικό είδος τουρισμού που τους ταιριάζει και που θα φέρει στο νησί μια άλλη μερίδα επισκεπτών, οι οποίοι θα μπορούν να το επισκέπτονται και κατά τη χειμερινή περίοδο, π.χ. περιπατητές, φυσιολάτρες, παρατηρητές πουλιών [καθώς είναι τόπος μετανάστευσης πουλιών]. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από αυτό το πετυχημένο μοντέλο προώθησης και σε αρκετές άλλες περιοχές, βιοτόπους στην Ελλάδα .Αν λοιπόν προβληθεί σωστά αυτή η περιοχή τα κέρδη θα είναι πολλαπλάσια σε βάθος χρόνου από ένα ποιοτικό είδος τουρισμού που το νησί τώρα δεν έχει.

Ζητάμε, λοιπόν από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και το Δημοτικό Συμβούλιο των πολιτών τα παρακάτω:

1. Άμεση ανάκληση της απόφασης παραχώρησης της παραλίας της Βαρβαρούσσας για εκμετάλλευση

2. Διακήρυξη – Δέσμευση από το Δημοτικό συμβούλιο για την διαχρονική προστασία της Απάνω Μεριάς ως τόπο ιδιαίτερης σημασίας, προστασία ανεξάρτητη από τα όποια νομοθετήματα δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες τέτοιων περιοχών. Ας γίνουμε πρωτοπόροι στην διαχείριση των φυσικών πόρων του τόπου μας, πέρα από τις όποιες κεντρικές πολιτικές και σκοπιμότητες συμφερόντων.

3. Στοχευμένη προβολή της Απάνω Μεριάς για αυτό που είναι και προσέλκυση ανάλογων δραστηριοτήτων και τουριστών.

4. Σήμανση της περιοχής NATURA στο σύνολό της και δημιουργία λογότυπου για την Συριανή ΝATURA.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΥΠΩΣΤΕ – ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ – ΛΗΞΗ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 10/5 8μμ

https://docs.google.com/document/d/1O07fCxhAzsmC_WssMR_qyR9g5qPLjbx_0Ad9ceAiIms/edit?pli=1

Ένα μικρό σχόλιο σχετικά με το κείμενο αφορά τον προσανατολισμό του σε μια καλύτερη ή ηπιότερη μορφή εκμετάλλευσης αυτών των περιοχών. Χρησιμοποιούμε, δηλαδή, πάντα την γλώσσα της αγοράς και ξεχνάμε ότι η φύση αποτελεί δικαίωμα το οποίο χρειάζεται να υπερασπιζόμαστε. Ακόμη κι αν η λογική του κειμένου αφορά μία αντιπρόταση στα σχέδια εκμετάλλευσης από ιδιώτες, το φυσικό περιβάλλον πρέπει να διατηρηθεί στο μυαλό μας ως αξία. Αλλιώς σε λίγο θα κόβουμε εισιτήριο για να χαζεύουμε τα σύννεφα.

[:]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *